Friesland er den nordligste af Hollands 11 provinser, hvor man helt tilbage idet 16. og 17. århundrede avlede hesten, sammen med de andalusiske spanske heste.
Frieseren er derfor en af Europas ældste heste racer, med det samme blod som blandt andet Lipizzanere og Kladrubere. Frieseren anvendes i dag som kørehest, dressurhest og showhest.
En frieserhest er en storrammet og udholdende hest med et ædelt hoved og store udtryksfulde øjne. Halsen er højt ansat og buet, og ryggen er stærk og muskuløs. Pandelokken, manen og halen er kraftig og ofte bølget. Den har sort pels og man – og med sine rødder i den spanskblodede afstamning, er den en barokrace, som er velegnet til klassisk dressur.
Frieserhesten har bevaret sig særpræg.
Frieserhesten har en over hundrede årig eksistens og igennem alle de år, har den bevaret en fremtoning og selvstændighed, som er typisk for racen. Klare avls mål for racen har betydet, at frieserhesten har undgået at blive forandret betydeligt, imens årene er gået.
En frieserhest er en god ven for mennesker forstået på måde, at den er meget stabil i sit temperament. Den er venlig og hengiven og søger kontakt med sin rytter. En frieser er i stand til at knytte meget stærke bånd til én bestemt rytter, det betyder også, at den ikke tåler hyppige ejerskift. Den er sensibel og lærenem, hvad der på den positive side kan udnyttes til, at den kan lære svære dressurøvelser eller bruges til stunts og tricks som filmhest. Bagsiden af det sensible sind er, at den fintfølende frieserhest ikke tåler hårdhændet behandling.
Hverken en kold –eller en varmblodshest
En frieserhest er hverken en koldblodshest eller en varmblodshest. Den er derimod sammensat af så mange forskellige oprindelige racer og blodlinjer, at de i Dansk Frieser Forbund ikke vil kategorisere racen som hverken det ene eller det andet, men derimod som en type, som er helt sin egen.
En frieser skal bevæge sig smidigt og taktfast med masser af svævnings moment. Løft i forparten er vigtigt i både trav og galop – og derudover skal en frieserhest også have en særlig god balance. Det er netop disse egenskaber, som betyder, at frieserhesten er så mangfoldig og kan deltage i så meget forskellig hestesport.
En super showhest
Særligt er det sjovt at se frieserheste optræde i store grupper og kvadriller, fordi de er så ens i både den sorte farve, kroppens figur og i bevægelserne. Det giver en stærk publikums oplevelse og betyder, at frieserheste ofte er en del af store heste events og shows.
Også mange skovtursryttere er glade for frieserhesten, fordi den er sikker på benene og har et godt og stabilt temperament. Den kan sagtens klare de naturforhindringer, ekvipagen møder på rideturen.
Frieserhesten fungerer godt i den høje skole, hvor den kan lære teknisk svære dressurøvelser, men også på den mere flade dressurbane, gør frieserhesten det godt med sine smidige bevægelser og sit lærenemme sind.
Frieser i 2020 (YME 507 Dansk Avlet hingst)